Wat is een mediator?
Een mediator is een specialist welke partijen helpt om hun conflict of andere kwestie op te lossen. Dit proces heet mediation. De titel mediator is wettelijk niet beschermd. Iedereen mag zich dan ook mediator noemen! Pas dan ook heel goed op hoe u de beste mediator selecteert. In onderstaande tekst geven we u daarvoor tips.
Is een bemiddelaar een mediator?
Een bemiddelaar is iemand welke tracht vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Het bemiddelen kan door partijen zelf of door een derde, de bemiddelaar. Een mediator in een mediationtraject veel meer dan het aan elkaar koppelen van vraag en aanbod.
Conflictbemiddeling of pre-mediation kan door mediators maar dat hoeft niet. De conflictbemiddelaar kan ook een vriend, familielid of een collega zijn. Dat zijn natuurlijk geen specialisten.
Er zijn ook bemiddelaars in vacatures (personeelsbemiddeling), relaties (relatiebemiddeling) of onroerend goed (makelaardij).
Onafhankelijke en onpartijdige mediator
Onafhankelijkheid en onpartijdigheid zijn essentieel in het mediationproces. Dat soort eisen zijn dan ook ingebakken in elke mediationopleiding en mediationreglement. Maar wanneer partijen in een conflict zitten zijn partijen vaak overgevoelig. Wat er ook gebeurd, het wordt vaak negatief beoordeeld. Denk aan wie contact de mediator voor het eerst? Of iemand kent een kundige conflictbemiddelaar vanuit een netwerk. Maar ook de gedachten van een werknemer indien de werkgever het mediationbureau volledig betaalt. En vergeet de bedrijfsmediatoren niet. Die kom je tegen in de grote organisaties, belastingdienst, UWV en meer. Zijn die dan niet onafhankelijk of onpartijdig? Ons advies: praat er over in de eerste mediationsessie, eis een MfN-registermediator en sluit een mediationovereenkomst af. En ook in het mediationproces zelf zal de procesbegeleider geen kant kiezen. Indien een partij denkt dat toch wordt gedaan moet de partij dat direct melden. Als dat gevoel blijft zal de mediator uit de mediation stappen.
Een mediator is geen rechter
In tegenstelling tot een rechter, bindend adviseur of arbiter maken mediators geen keuze. Men is en blijf neutraal. De partijen maken zelf de keuzes. De mediators helpen daar echter bij. Ze stimuleren partijen naar oplossingsmogelijkheden te kijken. En naar de toekomst, daar waar de oplossing ligt. In het verleden ligt vaak de pijn en dat kan bijna nooit geheel weg worden gehaald.
MfN mediator
De titels MfN-registermediator en NMI registermediator zijn beiden beschermd. Het MfN-register zorgt dat alleen de juiste mediators de titel MfN-registermediator mogen dragen. MfN staat voor Mediatorsfederatie Nederland. Het MfN-register wordt beheerd en onderhouden door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM).
De titel ‘mediator’ of ‘registermediator’ (dus beiden zonder voorvoegsel MfN of NMI) zijn niet beschermd. Let dus op dat u kiest voor een echte MfN-registermediator! We adviseren dan ook dat u dat in uw mediationclausule zet.
Inschrijving in het MfN-register kan alleen indien de mediator:
- Een erkende mediation opleiding heeft gevolgd.
- Is geslaagd voor het Theorie-examen.
- Is geslaagd voor het Assessment (praktijk toets).
- Een Verklaring Omtrent het Gedrag heeft ingeleverd.
Daarnaast dient de MfN-registermediator:
- Te voldoen aan de persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden, kennis, omgangsvormen, beroepshouding en ervaring welke van een professionele mediator verwacht mag worden.
- Te werken volgens het Mediationreglement en de Gedragsregels voor de MfN-registermediator.
- Zich te onderwerpen aan de geldende klachtenregeling en tuchtrechtspraak.
- Aantoonbaar voldoende up-to-date succesvolle mediationervaring te hebben.
- Jaarlijks de kennis en vaardigheden op het gebied van mediation bij te houden (permanente educatie).
- Aan intervisie te doen en driejaarlijks deel te nemen aan een Peer Review.
Gedragsregels MfN-registermediator
Elke MfN-registermediator dient zich te houden aan de MfN gedragsregels. Hoewel deze regels voor een echte professional logisch zijn is het goed dat ze duidelijk vast liggen. Voor de gebruikers van de diensten van een MfN-registermediator is het daardoor duidelijker wat ze van de conflictbemiddelaar kunnen verwachten. Bij eventuele klachten over de betreffende MfN-registermediator worden de gedragingen, of juist het nalaten daarvan, vergeleken met deze gedragsregels.
NMI registermediator
Het eerste officiële mediatorregister was van het NMI (Nederlands Mediation Instituut). De mediators welke daar ingeschreven waren mocht zich bij aanvang ‘NMI mediator’ of voor de ervaren mediators ‘NMI registermediator’ noemen. Alleen de mediators die zich eerder NMI registermediator mochten noemen en momenteel ingeschreven zijn bij het MfN-register mogen deze titel nog gebruiken. De titel NMI registermediator zal na het accepteren van de nieuwe mediationwetgeving waarschijnlijk verdwijnen.
Een Rechtbankmediator moet:
- Blijvend voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden van de Raad voor de Rechtsbijstand;
- NMI of MfN-registermediator te zijn;
- Deel nemen aan aanvullende kwaliteitsbevorderende bijeenkomsten van de rechtbank, het gerechtshof of de Raad voor de Rechtsbijstand;
- Bereid zijn de kwaliteitssystemen van de MfN en de Raad voor de Rechtsbijstand na te leven;
- Deelnemen aan evaluatie van de uitgevoerde mediations.
De escalatiegraad (meer een vechthouding dan een overleghouding) bij mediation in de gerechten ligt gemiddeld hoger ligt dan bij gewone mediations. Daarom gelden er voor rechtbankmediators extra vakbekwaamheidseisen.
IMI Certified Mediator
Het International Mediation Institute (IMI) haar doelstelling is conflictbemiddeling wereldwijd naar een hoger niveau te brengen en houden. Nederland heeft al jarenlang een voortrekkersrol binnen mediation. Niet voor niets is het internationale kantoor van het IMI in Nederland gevestigd. Ook het IMI houdt een mediatorregister bij. De mediators uit dat register mogen zich IMI Certified Mediator noemen. De toelatingseisen zijn wereldwijd hetzelfde en liggen nog hoger dan die van het MfN-register.
Gecertificeerd Online Mediator
Mediators welke met goed gevolg een speciale cursus hebben afgerond mogen zich Gecertificeerd Online Mediator noemen. Er is geen specifiek online mediatorregister. Maar er is wel een Vereniging van Online Mediators. De Gecertificeerd Online Mediator heeft geen verdere regels waar die zich aan moet houden. Het is daarom meer een diploma en niet een continue kwaliteitskeurmerk. Het diploma laat zien dat de gecertificeerde ook met de digitale communicatie weet hoe die moet communiceren.
Mediator in de buurt
Is een lokale mediator uw belangrijkste beslispunt om een kundige mediationspecialist te vinden? We hopen dat u na bovenstaande heeft gezien dat er belangrijker factoren zijn. Natuurlijk is het fijn als u er een in de buurt heeft. Als BSP-Mediation proberen we u de juiste professional voor te stellen welke redelijk in de buurt zit. Dat lukt niet altijd maar kwaliteit stellen we op een hoger plan dan dichtbij.
Een BSP-Mediation mediator is:
- een MfN-registermediator;
- zoveel mogelijk ook Rechtbankmediator;
- soms ook een IMI Certified Mediator;
- klantvriendelijk, betrouwbaar, snel en kundig in zijn handelen;
- specialist in arbeidsgeschillen en/of zakelijke kwesties.
- door de praktijk ervaren in dergelijke vakgebieden, situaties of branches.
BSP-Mediation stelt haar eisen rondom kennis en vaardigheid van de BSP-Mediators hoger dan de verplichtingen voor een MfN-registermediator en een rechtbankmediator. Wij zorgen dat u de best passende professional voor uw kwestie krijgt. Onze mediators wonen en werken door het gehele land. Onze mediator Rotterdam werkt niet alleen regionaal maar ook internationaal.