Oplossen onder grote druk
Af en toe staan er zulke grote belangen op het spel dat er een immense druk op de mediationpartijen wordt gezet. De mediator moet dat managen.
Voorbeeld: Een consultancy organisatie is in problemen gekomen en valt onder bijzonder beheer van de bank. Naast de algemeen directeur, tevens zijnde oprichter en grootaandeelhouder, zijn er twee andere directeuren aandeelhouder. Door een interne strijd blijft het aanmodderen. De bank heeft een ultimatum gesteld; voor een bepaalde datum moet de organisatie de interne strijd hebben opgelost en extra eigen vermogen hebben, anders volgt faillissement.
Zelfs dat ultimatum werkt niet om er zelf uit te komen. Drie dagen voor de deadline wordt besloten als laatste redmiddel mediation in te zetten. Vanwege de belangen, soort conflicten en het aantal mediationdeelnemers wordt besloten twee mediators in te zetten. Twee dagen voor de deadline begonnen we de mediation om 13:00. We gingen door tot s’ nachts 01:15. De volgende ochtend om 9:00 gestart en om 20:00 hadden we een getekende vaststellingsovereenkomst op papier. Toch bleek dat niet genoeg. Er was nog een privélading welke ook nog dezelfde avond moest worden opgelost met een partij welke niet aanwezig was. Met gebruik van digitale communicatiemiddelen werd ook dat opgelost. Bedrijf gered, bank tevreden maar flinke persoonlijke pijn rondom het compromis. De oprichter moest namelijk zijn aandelen verkopen en het echtpaar hun woning boven de zaak verlaten.
Haat versus liefde
Het is bijna altijd belangrijk om tijdens een mediation uit te vinden wat de achtergrond is van het handelen van partijen.
Voorbeeld: Een gemeentelijke jurist wordt ontslagen. Als wraak stuurt hij al 2,5 jaar elke week meerdere verzoeken, bezwaren en andersoortige brieven naar de gemeente. De gemeente dient daar wettelijk tijdig en gepast op te reageren. Zo niet dan volgen er wettelijk schadevergoedingen. De ontslagen jurist besteedt zijn tijd in de bibliotheek en voedt daar zijn kennis. De gemeente is al 2,5 jaar gemiddeld 1,5 medewerker kwijt aan het beantwoorden van die brieven. De rechter kan hem ook niet remmen.
Dan mediation maar proberen. Ik kom er achter dat de fanatieke schrijver een relatie heeft welke binnenkort met pensioen gaat en hij graag met haar in een landelijk huisje zit. Het lukt me de jurist te laten inzien dat zijn wraak de gezamenlijke tijd met zijn geliefde hindert.
De vaststellingsovereenkomst kwam er dan ook, na 12 mediation uren. Geen (haat)brieven meer naar de gemeente en waarschijnlijk meer tijd voor de geliefde.