Wat is pre-mediation?
Pre-mediation is een gesprek tussen partijen onder begeleiding van een neutrale derde. Zonder dat het een geformaliseerde vorm (zoals mediation) heeft. Het doel is duidelijkheid te verkrijgen en/of dejuridisering. Duidelijkheid wat de spanningen veroorzaakt, de gewenste oplossingsrichting is, wat mediation nu precies inhoudt of wat de doelen van partijen zijn. Dejuridisering om te kijken of partijen er ook zonder strijd voor de rechter uit kunnen komen.
De neutrale derde gebruikt mediationvaardigheden is daardoor vaak een gecertificeerde mediator. Een mediator heeft neutraliteit hoog in zijn vaandel staan en is gewend gevoeliger gesprekken te begeleiden.
Pre-mediation wordt soms gezien als de fase voor (pre) mediation. Pre mediation kan gevolgd worden door een mediation, maar dat hoeft niet.
Een pre-mediation bestaat in principe uit één gesprek met de partijen. Daardoor kan het ook (agenda technisch) snel plaatsvinden en is, door het ontbreken van formaliteiten, ook laagdrempelig. De eventuele afspraken vanuit het gesprek worden door de mediator op de mail gezet. Wanneer beide partijen deze mail bevestigen staan de afspraken vast.
Pre-mediation versus preventie mediation
De term pre-mediation wordt regelmatig door elkaar gehaald met de term preventieve mediation. Beide mediationvormen zijn echter verschillend. Bij pre-mediation bestaat er al spanning c.q. een conflict tussen partijen. Bij preventieve mediation is er juist een positieve intentie om langdurig met elkaar samen te werken en conflicten te vermijden.
Pre-mediation versus mediation
Bij mediation zijn er een aantal vaste regels. Zoals het vooraf ondertekenen van een mediationovereenkomst. Hiermee binden de partijen zich aan het MfN-Mediationreglement.
Bij pre-mediation zijn er geen officiële regels waar partijen voor tekenen. Buiten de algemeen gangbare omgangsregels en eventuele specifiek overeengekomen maatwerkafspraken. Officieel is deze vorm dan ook (nog) geen mediation. De mediator moet zich echter wel aan zijn eigen beroepsregels houden.
Via pre-mediation kan bijvoorbeeld gekeken worden of mediation de juiste oplossingsmethode is voor de onderliggende casus.
Maar het kan ook als voorfase van mediation worden gebruikt. In die voorfase (pre-mediation) worden onder meer afspraken gemaakt hoe de mediation vorm krijgt. Bijvoorbeeld: welke deelnemers, doelstelling van de mediation of welke data en tijden.
Het is zelfs mogelijk dat de uitkomst van een pre-mediation dat er geen conflict is. Maar bijvoorbeeld een misverstand (vaak door een fout in de communicatie). Soms worden in deze sessie al direct oplossingen gevonden.
Premediation en overheid
Pre-mediation wordt ook gebruikt binnen de overheid en gemeenten. Daar betreft het echter andersoortige gesprekken. Namelijk een gesprek tussen een klagende burger en de ambtenaar welke de betreffende klacht in behandeling heeft. Het doel is verheldering en mogelijk voorkomen dat de klacht wordt doorgezet.
Er is bij dit gesprek geen neutrale derde aanwezig. Dus dat wijkt dat af van de normale mediation gedachten. Maar het doel is natuurlijk wel positief. Namelijk het proberen op te lossen van klachten of het voorkomen van (tijd en geld kostende) bezwaarschriften.
Pre-mediation kosten
Normaal werkt een mediator met kosten per bestede tijdseenheid. Wij ook. Bij ons kunt u vooraf kiezen tussen een tarief per tijdseenheid of een fixed-fee pre-mediation tegen een gereduceerd vast bedrag van € 195,– (exclusief BTW).
Met de volgende voorwaarden: Maximale tijdsbesteding mediator 2 uur voor één gezamenlijke bijeenkomst met partijen, de voorbereidingen en mogelijke terugkoppeling (zoals vastleggen afspraken per mail), met vooruitbetaling.
Toepassingsvoorbeelden
- Re-integratietraject, waar de werknemer toch wat geremd is om direct met de werkgever te praten.
- Voorfase van een mediation, waar partijen een aantal zaken willen afspreken voordat men werkelijk met de mediation start.
- Nagaan wat mediation nu inhoudt en of het wat voor de partijen is.
- Kijken of mediation wel zin heeft of juist een andere conflictoplossingsmethode (zoals naar de rechter) nuttiger is.
- Trachten een betalingsregeling te treffen.
- Bij de start van het verdelen van een erfenis.
- Een laatste poging om met elkaar in overleg te komen.