Mediationtraject fases
Het mediationtraject bestaat uit een aantal fases. Vanaf het besluit om het conflict te willen beëindigen tot en met het einde van het conflict.
Voorfase van een mediationtraject
Ga eerst na of mediation wel de beste methodiek is om uw kwestie op te lossen. En zo ja of u een standaard mediationtraject wilt of bijvoorbeeld een ex parte mediation. Daar kunnen wij u vrijblijvend over adviseren. Als een andere methodiek (zoals begeleiding, bindend advies of gerechtelijke stappen) of specialisatie beter is, melden we dat direct. Dat is open, eerlijk en met focus op u en uw probleem.
Stel de andere partij voor om te starten met een mediationtraject
De deelname aan een mediationtraject is in principe vrijwillig. Wel is het zo dat een rechter het waardeert indien een partij besluit deel te nemen aan een mediationprocedure of dat aanbiedt. Daarnaast staat in steeds meer contracten een mediationclausule. Hierdoor zit er soms toch wel een kleine drang om naar de mediator te gaan.
Selecteer de juiste mediator
Het selecteren van de beste mediator is een belangrijke fase in het mediationtraject. Sommige partijen kijken voornamelijk naar de prijs van de mediator. Terwijl het niet, niet volledig of niet tijdig oplossen van een conflict juist veel duurder kan zijn. Of zoeken alleen een mediator in de buurt. Doch wie zegt dat daar ook de beste woont? Maar denk ook aan specialisatie, beschikbaarheid en persoonlijke klik met de betreffende mediator.
Wat u ook kiest, een MfN-registermediator is echt de minimum kwalificatie waar u op moet letten. Een MfN-registermediator moet zich bijvoorbeeld houden aan de gedragsregels voor de mediator. In plaats van zelf een mediator te selecteren kunt u dat werk ook laten verrichten door een gespecialiseerd mediationbureau. Zo is BSP-Mediation gespecialiseerd in arbeidsconflicten en business mediation.
Start van het mediationtraject
Het bepalen welke partijen het beste aan de mediation kunnen deelnemen is maatwerk. Denk aan beslissingsbevoegdheid, relevantie in het conflict, wel of niet met een ondersteuner (bijvoorbeeld advocaat) en meer. Dit in overleg met de mediator en partijen.
Sommige mediators houden het eerste gesprek (de intake) in het mediationtraject separaat met elke partij. Andere mediators doen de eerste sessie juist direct met alle partijen aan tafel. Normaal gesproken is de laatste methode het meest efficiënt.
Tijdens de eerste mediationsessie wordt door de deelnemende partijen de mediationovereenkomst getekend. Hiermee verklaren alle partijen, ook de mediator, zich te houden aan het MfN-Mediationreglement.
De mediation zelf
De mediator is de procesbegeleider in het mediationproces. Hij of zij is en blijft neutraal doch zal mogelijk wel diverse keren lastige aan partijen vragen kunnen stellen. Tijdens het mediationtraject zal de mediator trachten de partijen van het verleden naar het heden en dan naar de toekomst te halen. Want de mogelijke oplossing ligt in principe in de toekomst en niet in het verleden. Maar ook van standpunt naar belang. Want als je elkaars belangen begrijpt kan je ook beter op zoek gaan naar de mogelijke oplossingen.
Afsluiting van het mediationtraject
Wanneer de partijen een mondeling akkoord hebben legt de mediator dat vast in een concept vaststellingsovereenkomst. Dit concept stuurt de mediator naar partijen. Eventuele verbeteringen kunnen dan nog worden aangebracht. Ook is er ruimte voor overleg met eigen adviseur of vertrouwenspersoon. Pas daarna wordt, door ondertekening door beide partijen, de vaststellingsovereenkomst definitief .
Wanneer partijen er in het mediationtraject niet zijn uitgekomen (bij BSP-Mediation gemiddeld 20% van degene welke met een mediationtraject starten) kunnen partijen zelf besluiten wat dan. Dat kan bijvoorbeeld een bindend adviseur, arbiter of rechter zijn.
Waar vindt de mediation plaats?
In het mediationtraject is het belangrijk dat geen der partijen een voor- of nadeel heeft. Vandaar dat zoveel mogelijk gekozen wordt voor een neutrale ruimte. Vaak bij de mediator in zijn kantoor. Maar indien gewenst kunnen er andere locaties worden gekozen.
Hoe lang duurt een mediationsessie?
Als BSP-Mediation vragen wij de deelnemers 3 uur per sessie te reserveren. De werkelijke duur varieert echter van nog geen uur tot zelfs meer dan 3 uur. Die 3 uur is bedoelt om een goed gesprek door agenda problemen niet af te kappen. De mediator stopt echter eerder indien het voor partijen teveel wordt. Soms wordt besloten om net zo lang door te gaan totdat er een oplossing is. Bijvoorbeeld een weekeindsessie waar de maandag hoe dan ook een besluit moet liggen.
Wat is de doorlooptijd van een mediation?
Het merendeel van de mediations is binnen de 6 weken afgerond. Echter soms is het maar een week. Maar het kan ook zijn dat de mediation erg lang loopt omdat partijen een heel lastige agenda hebben. Of omdat de mediation de praktijk gevolgen wil of moet volgen.