Zakelijke mediation voorbeelden uit de praktijk
Zakelijke mediation voorbeelden van door ons uitgevoerde mediations. Omwille van de geheimhouding zijn deze zakelijke mediation voorbeelden incognito gemaakt.
Zakelijk mediation voorbeeld: Splitsing maatschap
Twee advocaten in een maatschap hadden na een aantal jaren samenwerking besloten uit elkaar te gaan. Men had de maatschap vanaf het begin samen opgebouwd. Natuurlijk wisten ze hoe een dergelijke splitsing juridisch uitgevoerd moest worden. Maar het emotionele en ook het financiële deel was toch een reden voor een gespannen situatie.
Men besloot een mediator in te huren die dit soort zaken vaker heeft begeleid en ook thuis is in de diverse onderdelen die spelen bij een splitsing. Denk aan de vakgebieden fiscaal, juridisch, economisch en organisatorisch. In 9,5 uur is de gehele mediation uitgevoerd, inclusief de ondertekening van een gedetailleerde vaststellingsovereenkomst met daarin de splitsingsakte. Een business mediation voorbeeld waar geen zwaar conflict was maar wel spanning.
Schade en oorzaak faillissement
Een succesvol tussenpersoon heeft flinke tegenvallers op zakelijk en privé gebied. Ondertussen loopt de markt terug. Door een reeks van opeenvolgende gebeurtenissen vervalt de ondernemer in een zakelijk en privé faillissement. Het bezit is weg, zijn financiers, waaronder vrienden en familie, hebben financiële schade opgelopen. De man was volledig geknakt, maar begint te herstellen en zoekt rechtvaardigheid.
Onder begeleiding van onze mediator zijn er gesprekken en onderhandelingen. Niet alleen over de oorzaak, verwijtbaarheid en schadeverdeling. Maar ook over de persoon en de normen en waarden binnen ondernemerschap en samenwerking. Er wordt een akkoord bereikt. De eerdere relaties zijn hersteld en de ex ondernemer kan weer verder met zijn leven en omgeving. Een business mediation voorbeeld waar de persoonlijke omstandigheden zwaar telden.
Zakelijk mediation voorbeeld: kostenverdeling
Een park van vakantiebungalows heeft zogenaamde “verhurende” en “niet verhurende” eigenaren. De kostenverdeling van de algemene- en beheerkosten houdt volgens de ene partij onvoldoende rekening met de extra kosten die aan verhuur hangen. Dit lijdt tot een jarenlange strijd tussen de bewoners van een vakantieparkje. De advocaten zien niet alleen een kluwen van problemen, maar ook het emotionele aspect daarvan. Zij adviseren, speciaal in het belang van de eigenaren, mediation.
Het mediationtraject duurt, mede door het emotionele aspect, de losse binding van de niet verhurende groep en wisseling in partijen, langer dan was voorzien. De uitkomst is echter positief en geeft weer de nodige rust aan de bewoners. Het zakelijk geschil had hier een enorm effect op de private rust. Een business mediation voorbeeld waar cijfermatig inzicht erg nuttig was en het resultaat privé een enorme rust gaf.
Overname bedrijf en afwikkeling
Partij A heeft zijn bedrijf verkocht aan Partij B. Partijen spreken af dat Partij A nog een deel van zijn tijd als meewerkend adviseur betrokken blijft bij het bedrijf. Partij B zou de koopsom in een aantal termijnen betalen. De irritaties tussen de partijen beginnen na de overname steeds meer op te lopen. De oud-aandeelhouder heeft de afgelopen jaren privé en zakelijk redelijk door elkaar laten lopen. De spanningen lopen dusdanig op dat de samenwerking met directe ingang wordt opgezegd en de verdere betaling van de koopsom wordt bevroren. De verkopende partij gaat de overnamesom met toenemende dwang trachten te incasseren. De ene partij neemt een advocaat, waarna de andere dat ook doet. De wederzijdse rekeningen zijn dusdanig ingewikkeld dat beide advocaten geen overzicht hebben wat de juiste vorderingen en schulden zijn. De advocaten suggereren een mediator met zakelijke en financiële achtergrond.
Na een aantal sessies is een wederzijds akkoord gemaakt en vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Het zakelijk geschil is efficiënt verholpen. Een business mediation voorbeeld waar financiële, fiscale en ondernemers vaardigheden essentieel waren.
Fiscus versus ondernemer
De fiscus had een ondernemer in privé aangeslagen voor loonheffing en omzetbelasting betreffende zijn onderneming, welke failliet was verklaard. Bij die aanslagen werden de bedragen nog eens verhoogd met boetes en rente. Na een onderlinge strijd was dit beland bij de rechtbank. Na de eerste uitspraak gingen de partijen in beroep bij het gerechtshof. Het gerechtshof adviseerde de partijen mediation en kwam, via het gerechtshof, bij ons terecht.
Na enige discussies werd aan de mediation-tafel een overeenkomst gevonden in persoonlijke omstandigheden van de partijen. Dat was het begin van een andere toonzetting. Men begon oplossingen te zoeken in plaats van te strijden. In 5½ uur werd de mediation afgerond met een getekende vaststellingsovereenkomst. De rechtszaken werden beëindigd en een bedrag aan de fiscus betaald. Een business mediation voorbeeld waarbij fiscale kennis erg nuttig was maar waar juist de persoonlijke toon doorslag gaf.
Business mediation voorbeeld: Internationaal conflict
Twee bedrijven, elk uit een ander land, hebben een conflict over een gezamenlijk dochterbedrijf. Dit dochterbedrijf was gevestigd in een ander land dan waar zij gevestigd zijn. Het betreft een wederzijdse claim van vele tientallen miljoenen euro’s. In plaats van een zeer duur en tijdrovend gevecht over procedurele zaken, zoals welke rechter bevoegd is en in welke taal de processtukken moeten worden opgemaakt, besluit men over te gaan op mediation.
Hoewel de mediation niet heeft geleid tot een volledige oplossing van het conflict, is de wederzijds opgekropte wrevel verdwenen en is in het vervolgtraject een zeer grote tijd- en kostenbesparing gerealiseerd door beide partijen. Een business mediation voorbeeld waar geen 100% akkoord is bereikt maar waar alle partijen enorm tevreden waren betreffende het deelakkoord.
Schadebepaling
De rechter heeft in een tussenvonnis partij A schuldig verklaard aan een onrechtmatige daad richting partij B. De hoogte van een mogelijke schadevergoeding was echter enorm lastig te bepalen. De partijen lagen mijlenver uit elkaar. De rechter suggereerde dit via mediation op te lossen.
In de mediation kwam de mediator er achter dat er meer speelde. Partij B wilde duidelijk aan de markt laten zien dat men dit soort gedrag niet tolereerde. Partij A stond aan de grens van faillissement. Een ‘recht door zee’ schadevergoeding was dodelijk voor partij A. In 8 uur is een regeling getroffen waarbij de markt duidelijk gemaakt werd dat dit niet werd getolereerd. Waar partij A middels goedkope leveranties haar schade geleidelijk kon “betalen” aan partij B en ondertussen ook nog werd gered van faillissement. Een business mediation voorbeeld met een echte win/win situatie.
Afwikkeling en ontbinding gezamenlijke vennootschap
Twee dames van allochtone afkomst waren samen een organisatie begonnen. Daarnaast hadden beiden een eigen organisatie. Langzamerhand werd de samenwerking minder en werden er wederzijds verwijten en beschuldigingen geuit. Dat werd een rechtszaak. Vanwege de ingewikkelde materie met fraude beschuldigingen, administratieve achterstand, doorbelastingen en klanten welke opeens overstapten van de ene naar de andere partij was dit voor een rechter een lastig te doorgronden kluwen. De verwijzing naar een MfN-registermediator welke ook Register Accountant is, lag dan ook voor de hand.
In 16 uur tijd is deze kluwen ontrafeld, aandelen overgedragen, gelden betaald en de vennootschap ontbonden. Een business mediation voorbeeld waar veel meer speelde dan alleen de cijferbrij maar welke toch tot een positief resultaat is gekomen.
Langlopend huurgeschil
Tussen verhuurder en huurder bestaat al vijf jaar een huurgeschil. De verhuurder vindt dat huurder ten onrechte een gedeelte van het gehuurde gebruikt en verbouwd heeft. De huurder wil een gedeelte van zijn huurpenningen niet betalen omdat de elektra kosten zonder aparte meter worden berekend.
Door mediation toe te passen wordt voor beide partijen voor het eerst duidelijk dat zij het voor het merendeel eens zijn en dat zij moeten onderhandelen over een aantal kostenposten welke niet voorzien waren in het huurcontract. In twee sessies wordt tot overeenstemming gekomen en wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld, waarmee het huurgeschil is opgelost. Een business mediation voorbeeld waar kennis van het huurrecht maar ook zakelijke huuronderhandelingen een belang speelde.
Nog een aantal voorbeelden van zakelijke mediations uit de praktijk van BSP-Mediation hebben we gepubliceerd in Rijnmond Business.
Zakelijke mediation voorbeelden uit de pers: Eneco
Aandeelhouders (voornamelijk gemeentes) hadden een conflict met de Raad van Commissarissen (RvC). Het vertrouwen in de RvC werd eind 2017 door de aandeelhouders opgezegd. Men was van mening dat de RvC te veel luisterde naar de directie van Eneco. Maar ook dat de RvC te passief was. Onder andere rondom de voorgenomen verkoop van Eneco. De aandeelhouders kregen het verwijt teveel gefocust te zijn op een maximale opbrengst. En de directie kreeg het verwijt teveel voorwaarden te stellen aan de verkoop, met als risico dat de verkoopopbrengst lager zou zijn.
Er werd een business mediator ingeschakeld. Binnen 1 maand tijd is er een wederzijds akkoord bereikt tussen de strijdende partijen. Er zijn volgens het persbericht afspraken gemaakt over de verkoop, duurzame beleid, investeringen en beloningsbeleid. Maar ook over het transactieproces (lees verkoopproces), beoordelingscriteria van de potentiële kopers en de communicatie daarover.
Zakelijke mediation voorbeelden uit de pers: Bugaboo
De twee oprichters en aandeelhouders van een zeer succesvolle Nederlandse kinderwagenfabrikant Bugaboo kregen ruzie. De twee aandeelhouders zijn zwagers welke elk 50% van de aandelen hebben. Ze denken heel verschillend over hoe het bedrijf geleid moet worden. In 2012 hadden ze al een overeenkomst met elkaar gesloten dat ze beiden hun aandelen moesten verkopen indien één van hen geen vertrouwen meer had in de samenwerking. In 2016 melde één van de zwagers dat hij de samenwerking niet meer zag zitten. Volgens de overeenkomst zouden beide zwagers de aandelen dan ook moeten verkopen. Een potentiële koper, de investeringsmaatschappij CVC, wilde het bedrijf in 2016 kopen. Maar haakte af toen 1 van de zwagers zijn aandelen niet wilde verkopen. Daarnaast waren er nog meer interne wrijvingen. Men besloot het begin 2017 voor te leggen aan de rechter.
Men heeft toen afgesproken dat er een business mediator het verkoopproces zou begeleiden. Als een of zelfs beide partijen dwars zouden blijven liggen kreeg de business mediator mandaat om de koper aan te wijzen. Begin 2018 is het bedrijf definitief verkocht aan Bain Capital.