Mediator arbeidsconflict
Vanzelfsprekend wilt u de beste mediator voor uw arbeidsconflict. Controleer als eerste of de arbeidsmediator een MfN-registermediator is. Zo niet, verder zoeken. Een MfN-registermediator moet zich houden aan de MfN procesregels en kwaliteitsrichtlijnen. MfN staat voor de Mediators Federatie Nederland. Dat geeft de werkgever en de werknemer een basiszekerheid.
Een grote plus is daarnaast de ervaring van de mediator arbeidsconflicten. Vanzelfsprekend ruime ervaring binnen mediation, omdat uw kwestie geen oefenstof is. Maar ook eigen werkervaring als medewerker en/of als leidinggevende. Het aanvoelen wat een arbeidsconflict met je doet in de praktijk kan net dat beetje extra geven.
Is de arbeidsconflict mediator specialist in arbeidsrecht?
Het is van groot belang dat de mediator arbeidsconflict gespecialiseerd is in arbeidsconflicten. Bij arbeidsconflicten speelt het arbeidsrecht namelijk een belangrijke rol.
Bijvoorbeeld bij conflicten tijdens ziekte of re-integratie, ziekte door een arbeidsconflict, ontslag met wederzijds goedvinden en meer speelt het arbeidsrecht een belangrijke rol. Als daar fouten bij worden gemaakt dan kan dat veel schade opleveren. Een mediator arbeidsconflicten moet het arbeidsrecht wat speelt rondom arbeidsconflicten beheersen.
Mediator arbeidsconflict en ontslagrecht
Een mediator arbeidsconflict moet voldoende kennis hebben van het ontslagrecht. Het ontslagrecht is deels vastgelegd in de wet. Zoals in het Burgerlijk Wetboek (BW) en het Buitengewone besluit Arbeidsverhouding (BBA). Maar er spelen tevens regels van de eventuele CAO, het individuele arbeidscontract, het bedrijfsreglement en individuele afspraken en omstandigheden. Natuurlijk zal een arbeidsconflict niet standaard leiden tot een ontslag. Maar als arbeidsmediator moet je wel weten wat er speelt als een exit langskomt.
De hoofdlijn is dat het makkelijker is om als werknemer ontslag te nemen dan ontslag te krijgen. Maar ook ontslag nemen heeft zijn eigen wetgeving en afspraken. Denk alleen al aan opzegtermijn, concurrentiebeding, opzegging tijdens ziekte en eventuele terugbetaling van vergoedingen of lopende verplichtingen. Een mediator welke wordt ingezet bij een exit-mediation dient het ontslagrecht uitstekend te beheersen.
Kostenverdeling van de mediator
De kosten van een mediator bij een arbeidsconflict worden vaak door de werkgever gedragen. Toch is dat niet geheel logisch. Want daardoor lijkt het mogelijk of de werkgever de veroorzaker is van het arbeidsconflict. Natuurlijk is de financiële rekstok van een werkgever vaak groter dan die van de werknemer. Maar veel werknemers hebben ook een rechtsbijstandverzekering. En ook verzuimverzekeraars betalen nu vaker mee voor de mediator arbeidsconflict. Een goede ontwikkeling.
Een insteek zou kunnen zijn dat de werkgever garant staat dat de kosten aan de arbeidsmediator worden betaald. Maar de kostenverdeling in de mediation als bespreekpunt ingebracht kan worden. Net als bij andere specialisten is er verschil in ervaring, kennis en effectiviteit per mediator arbeidsconflicten. Dat zie je dan ook terug in de kosten per uur.
Mogelijkheid fixed-fee arbeidsconflict mediation
BSP-Mediation hanteert normaal (net als andere mediators) voor haar mediations een vast tarief per besteed uur. Daarbij wordt gestreefd naar een snelle afwikkeling zonder dat de kwaliteit wordt aangetast. Als ervaren mediator van arbeidsconflicten kunnen wij echter voor enkelvoudige arbeidsmediations ook een vast bedrag (fixed-fee) afspreken. Aan u vooraf de keuze.
Voor een arbeidsmediation tegen een vast bedrag rekenen we € 1.895,–. Dit onder de volgende voorwaarden: Keuze vooraf, vooruitbetaling, er komt nog BTW bij, het betreft een arbeidsconflict met 2 personen, maximale tijdsbesteding 30 uur (dan in overleg keuze: stoppen met de mediation of de extra uren tegen standaard uurtarief).